GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 7 Grenspaal 56 tot en met Grenspaal 72

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 56 tot aan GP 72 in Kanne. De "nieuwe"grens gaat hier dwars door de gemeente Kanne. Het dorp wordt nog juist Belgisch en behoort nu tot de gemeente Riemst. Verders is te zien hoe het imposante kasteel dat eigenlijk vlak tegen het dorp staat toch Nederlands is gebleven.  De toenmalige eigenaar, baron De Thier was een vriend van koning Willem I.  De Thier liet ervoor zorgen dat de grens net buiten de muren van zijn boomgaarden bleven. Ook de grens bij de grot van Kanne aan de achterkant van het kasteel kent de grens een raar verloop.

PLATTEGROND

GRENSPAAL 56

GP 56 staat diep in een gat naast het wandelpad.  Onmogelijk om zonder kleerscheuren bij te komen.

GRENSPAAL 57

GP 57 staat maar een 20tal meters verder dan GP 56.

GRENSPAAL 58

De palen volgen elkaar snel op hier, GP 58 staat maar een beetje verder dan GP 57 en GP 59 is ook al in zicht.

GRENSPAAL 59

GP 59 staat juist achter de haag in een paardenwei. Mooi zicht hier trouwens op Kanne.

GRENSPAAL 60

In dezelfde wei staat GP 60,een beetje verscholen in een gat.

GRENSPAAL 61

Bij GP 61 maakt de grens een haakse hoek naar links, naar beneden.  Je hebt hier een mooi zicht trouwens op Kanne en het kasteel.

GRENSPAAL 62

GP62 staat een beetje verstopt achter een houtkant bij een cervitude weggetje

GRENSPAAL 63

Hier zitten we ineens aan de rand van de huizen van Kanne. Hier gaat de grens verder naar rechts, langs de rechtse kant van de weg.

GRENSPAAL 64

Het nummer 64 zit net onder het gras verstopt.  Hier verlaat de grens de weg en gaat verder over de wei.

GRENSPAAL 65

De muur hoort bij de tuin van de watermolen van KanneDe grens gaar hier verder naar rechts en volgt de muur ook nog na de hoek naar links om uit te komen bij de Jeker.

GRENSPAAL 66

Aan de oever van de Jeker staat GP 66.  De tuinmuur is nog te zien. Ook zie je het rad van de watermolen.  De grens gaat hier verder naar rechts de Jeker volgend.

GRENSPAAL 67

Hier stond vroeger ook een muur rond de boomgaard van het kasteel.  Het kasteel zie je op de achtergrond.  Hier verlaat de grens de Jeker.

GRENSPAAL 68

De grens volgde vroeger nog steeds een muur rond de boomgaard van het kasteel tot GP 68.  De grens gaat dan nog steeds verder langs een andere verdwenen muur rond een andere boomgaard van het kasteel, gaat zelfs nog een hoek om, om uit te komen bij de volgende grenspaal,nl. GP 69.  De weg blijft Belgisch. De grens loopt hier net om het kasteel heen, waardoor het op Nederlands grondgebied ligt. Koning Willem I heeft er persoonlijk voor gezorgd dat in 1839 dit stukje van Canne is afgenomen en bij Nederland is gevoegd. Dit heeft alles te maken met de toenmalige bewoner van het kasteel, Baron Ignace de Thier. Deze was een zeer trouwe aanhanger van Nederlandse koningshuis en droeg een hoge onderscheiding voor zijn strijd tegen de Franse revolutionaire troepen in 1794. Ook de toenmalige militair gouverneur van Maastricht, Generaal Bernard Dibbets had op de grenscorrectie aangedrongen. Hij was immers getrouwd met Barones Tengnagell, die een directe afstammeling was van Daniël von Dopf, de bouwer van het kasteel.
 

Situatieschets van de grens bij het kasteel van Kanne.

GRENSPAAL 69

Deze paal staat aan de achteringang van het kasteel.  Hier volgt de grens de toegangsweg naar boven ,naar het kasteel en naar tussenpaal 69a. Grenspaal 70 staat van hieruit gezien boven op de grot.

GRENSSTEEN 69a

Bijna aan de poort van het kasteel kun je deze tussenpaal vinden aan deze uitgehouwen weg boven de grot van Kanne.

GRENSPAAL 70

Grenspaal 70 staat boven op de grot naast de uitgehouwen weg.  Van hieruit gaat de grens naar rechts naar beneden.

GRENSSTEEN 70a

Tussenpaal 70a staat op de helling boven de ingang van de grot.  Hier moet je lang zoeken !!! 

GRENSSTEEN 70B

Deze steen was voor mij zeer moeilijk maar heb hen na verschillende pogingen toch gevonden !!! GS 70b staat naast het rooster.

GRENSPAAL 71

GRENSSTEEN 71a

GS71a staat aan de achterkant van de berg, na een serieuze klim naar boven.

Een vreemde situatie dat eigenlijk de berg Nederlands is geworden, maar dat de ingang van de grot Belgisch is.  Over compromissen gesproken

GRENSPAAL 72

GP 72 staat helemaal boven op het plateau naast de Belgische weg naar Kanne. Van hieruit heb je trouwens een mooi zicht op Maastricht, het Albertkanaal en de St Pietersberg.

GRENSPAAL 73

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen België-Nederland

Terug naar : start pagina