GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP674A EN GP713

Op 08/06/08 en 21/07/08 heb ik de zuidelijke grensstenen opgezocht van de Duitse enclave Mutzenich.  Doordat in 1920 beslist werd dat de Vennbahn ook Belgisch werd, werd Mutzenich van Duitsland afgesneden en vormt het een enclave.

Op 29/03/14 ben ik nog eens teruggekeerd te samen met mijn vrienden Harry, Jos, Rob en Eberhard en heb wederom vele mooie foto`s van de grensstenen genomen.  Ondertussen was de situatie ter hoogte van de Vennbahn bij GP 674A serieus veranderd.  Nieuwe foto`s gemaakt en deze zijn terug te vinden met blauwe titel.

GP 674A

Vlakbij het klooster Reichenstein ( grondgebied Kalterherberg ) raakt de Vennbahn over enkele honderden meters aan België. Alwaar de Vennbanh terug richting Duitsland gaat, vond ik GP 674A . Deze staat aan de oostzijde van de voormalige spoorweg.  Ook hier zijn alle sporen en bielzen opgeruimd. Op de linkse foto kun je het talud zien van de spoorweg.( foto van jan 08 ) De spoorweg ligt hier op de rand van een berg en deze berg is aan één kant afgegraven geweest. De brug op de foto staat dus wel in België aangezien de spoorweg en het talud Belgisch is, maar staat eigenlijk aan de Duitse kant van de grens ( ??? ) als je de Vennbahn niet meerekent.

GP 674A ( 29/03/14 )

De brug ter hoogte van GP674A is afgebroken.  In de vroegere bedding van de Vennbahn ligt nu een prachtig fietspad.

GP 675

Ik ben boven op de brug geweest en het weggetje gevolgd. Dan kom je uit bij een slagboom om het echte Belgische vasteland aan te duiden en dat men blijkbaar niet welkom is. Daar vond ik GP 675.  Tussen GP674 en GP675 is dus de scheiding tussen het Belgische vasteland en de Belgische Vennbahn in Duitsland.

Hier boven nog twee impressie foto's van het bruggetje bij GP674. De linkse foto is genomen boven op het bruggetje richting Duitsland.  De rechtse foto is genomen op het voormalige spoor wat meer naar het noorden richting België.

situatie 29/03/2014

Foto gemaakt van de poosplaats en dit op ongeveer dezelfde plaats als de foto hier boven rechts.

Voor het vervolg van de grens langs de Vennbahn vanaf GP674A tot GP975O klikt u op de kleine foto:

 

GP 676

We keren terug naar driehoekige grenspaal 675 en vervolgen hier onze weg langs de grens. Wie denkt dat de grens hier langs de rand van het bos gaat, heeft het mis.  De grens volgt een pad ongeveer 150 m van de rand van het bos en die min of meer evenwijdig loopt met die rand. De weg gaat omhoog, met steile stukken. De eerste grenssteen die we tegenkomen op dit weggetje is GP676.

GP 677

Nog hoger komen we langs GP677. We hebben de indruk dat de grensstenen gewoon midden op het pad staan. We vragen ons af, wat was er nu het eerst, het pad of de grensstenen.

GP 678

Nog hoger staat GP678, in het midden van het pad.

GP 679

Bij GP 679 kun je goed zien dat de grenssteen gewoon in het midden van het pad staat.

GP 680

Wederom dezelfde omstandigheden.

GP 681

Bij GP 981 komen we dichter tegen de rand van het bos.

GP 682

Voorbij GP 682 is er geen pad meer.  We gaan verder langs een greppel en wat dicht struikgewas.

GP 683

GP683 staat aan een beek die kunstmatig op een bepaalde hoogte wordt gehouden met keien.  Het beekje loopt anders helemaal naar de andere kant van het plateau. We hebben de indruk dat het iets te maken heeft met de Vennbahn want de beek buigt helemaal af naar de spoorlijn volgens een bepaalde hoogtelijn.  De grens gaat hier even volgens de beek stroomopwaarts...

GP 684

...tot aan GP684.  Vanaf hier gaat de grens in rechte lijn over een plateau naar GP685 die ineens veel verder staat, zo wat 750m.  Het was een gestrompel over buntgras en veen.  We zijn dikwijls gedeeltelijk moeten terugkeren om dan met een boog om een moer heen te lopen.

GP 685

We komen hier aan in een zeer mooi decor. De grens volgt hier al slingerend de hoofdader van een aantal veenriviertjes die hier allemaal samenkomen.  Werkelijk prachtig om te zien !!!  België ligt hier aan de zuidkant van de beek. Aan die kant van de beek is een steile rotswand van 20m hoog.  De noordkant van de beek is Duitsland en is hier allemaal moer, zeer vochtig en vol beekjes die hier allemaal samenvloeien.  Het is werkelijk soms gevaarlijk omdat het gras de beekjes overgroeid en waar in je dus lelijk kunt struikelen of zelfs je been breken.  GP 685 staat op het punt waar de rechte lijn vanaf GP684 en de beek samenkomen.

GP 686

GP 686 staat aan de eerste samenvloeiïng.

GP 687

GP 687 staat pal naast het beekje.

GP 688

GP 688 heeft natte voeten. 

GP 689

Tussen GP668 en GP689 is er een waterval van een 3tal meter te bewonderen.  De grens ligt in het midden er van.  Hier komen zeer veel riviertjes bij elkaar in diepe kloven.  Er staan er veel droog nu maar in het voorjaar zal dat wat anders zijn.  Het is hier zeer mooi ! De originele bedding van 1920 staat nu droog; het hoofdriviertje volgt nu een andere loop alwaar een ruwe rots dient doet als verklikker.  Anders vindt men grenssteen 689 nooit terug.

GP 690

Tussen GP689 en GP690 is nog een waterval !!!  Vanaf GP 690 komen we weer op een vochtig plateau, alwaar de grens schuin naar het noorden overgaat.  Hier is pas een bos gekapt en de stronken liggen er nog tussen meters hoge buntgrassen, niet te doen hier, wat een bende. We volgen het riviertje nog verder naar boven dat hier steeds dieper is ingesneden.  Op de oevers lopen is gemakkelijker en vooral droger.  Wat is het hier mooi !!!  Ongekende natuur.

GP 691

Vanaf het riviertje moeten we toch weer naar het noordoosten alwaar de grens een zeer lange rechte maakt naar het noorden.  De tocht naar GP691 was zeer zwaar.  Het regende plots onophoudelijk en dan wordt alles nog veel zwaarder en moeilijker.  Het is dan ook een kwestie van in beweging te blijven anders geraak je onderkoeld.  Al strompelend over dode taken, buntgras en veenmos , nat tot aan min knieën van in putten te zakken en nat op mijn schouders van de stortregen kom ik aan bij GP 691.  Hier gaat de grens in het midden van een zone van 150m die niet aangeplant is tussen twee bossen door.  Ideaal decor hier voor een of andere oorlogsfilm met tanks en kanonnen die opgesteld staan in de bossen en die alles wat in die vrije zone passeert, genadeloos wegmaaien.

GP 692

Bij GP692 heb je nog een beter beeld van die vrije zone omdat hier geen zwerfsparren groeien.

GP 693

Ongeveer hetzelfde beeld als bij GP692. 

GP 694

Bij GP694 is er een kruising van verschillende wegen en brandgangen.  De grens gaat verder naar het noordwesten volgens een andere weg.   Hier viel het water weeral met bakken uit de hemel, niet te doen.

GP 695

GP695 staat aan de rand van die weg onder de sparren en tussen de varens.

GP 696

De weg bij GP696 begint meer en meer op een modderspoor te gelijken.  Ik strompel maar verder door die zooi hier.

GP 697

GP697 staat in het midden van een kruising van 2 wegen.  Hier maakt de grens een bocht van 90 ° naar het oosten.  Ik begin nat te worden tot op mijn vel.  Mijn plan is al naar de knoppen en scheurt op elke vouw van het nat.

GP 698

Nu volgen er een reeks grensstenen die nagenoeg in dezelfde omstandigheden staan.  Links van het pad, tussen het buntgras en de bosbessen.....en het blijft maar regenen.

GP 699

Alles wordt nat, ook de lens van de camera.

GP 700

Toch een mooie foto van grenspaal 700, tussen het buntgras waar de druppeltjes regen aanhangen.

GP 701

GP 702

GP 703

Het paadje hier bij GP 703 begint ook al slijkerig te worden.

GP 704

Nat, nat alles is nat.

GP 705

Bij GP 705 is er een splitsing. De grens volgt het rechtse ( natte ) pad.

GP 706

De grens volgt alhier een slingerend pad.  De grensstenen staan ook hier telkens aan de linker kant.

GP 707

GP 708

GP 709

Bij GP 709 verlaat de grens het pad en gaat verder volgens een ander verlaten pad. Hier slaat het natte gras tot tegen mijn dijen.  Geeft niet, ik ben toch al helemaal nat.  Mijn laarzen sjokken al van het nat dat er van mijn broek inloopt.

GP 710

Bij GP710 is er aan de Duitse kant een sloot met een beukenhaag met daar achter een wei.  De sloot die hier de grens vormt, maakt hier een wijde bocht.

( foto 2014 )

GP 711

GP711 staat aan de grote weg van Eupen naar Monschau. De grens gaat hier verder langs de oostzijde van die weg...

situatie 2014:  ondertussen heeft men het hele gebied gekapt en is het gehele landschap herschapen in een open veenlandschap.  ( Höhe Braeckvenn )

GP 712

... tot aan GP712.  Hier steekt de grens de weg van Eupen naar Monschau over.  Het bleef maar regenen. Alles is nat, zelfs mijn camera.  Het diafragma van de lens gaat al niet meer helemaal open en maakt zwarte hoeken op mijn foto's. Gelukkig is het bijna de laatste voor vandaag en is de camera achteraf terug helemaal in orde.

GP 713

Haaks tegenover GP712 staat GP713 in de andere sloot.  We zitten hier op één van de hoogste plaatsen van België:622 m !!!.  In de volgende reeks komen de noordelijke grenspalen van de enclave Mutzenich.  Nu moet ik nog te voet naar de hoeve Grenzhof alwaar ik deze morgen mijn auto heb achtergelaten met propere en droge klederen en warme koffie.  Dit heeft deugd gedaan !

( foto 2014 )

GP 716

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina