Alex Vanneste & De Dodendraad

Alex_2011Op 28 april 2013 een zeer boeiende lezing bijgewoond (eerder in dit blog aangekondigd) door deze gepensioneerde professor uit Antwerpen. Hij verdiept zich al jaren in een bijzonder stukje grensgeschiedenis: de elektrische grensversperring lang de Belgisch-Nederlandse grens die in WOI de Belgen het vluchten moest beletten. Er vielen zeker 900 slachtoffers ‘aan de draad’ in die paar jaar. Na de oorlog werd de ‘dodendraad’ snel afgebroken en raakte in vergetelheid.
Het schijnt dat er nog een tweede lezing van Vanneste komt, zeer aanbevelenswaardig.
En kijk eens op www.dodendraad.org

Peter de Grote

Image1Peter Dirven is een grote jongen in onze grenspalen-scene. Zijn energie is ongebreideld en zijn kennis encyclopedisch. Dat merk je meteen als je zijn website bekijkt met al die onderverdelingen. Hij is ook erg behendig in het vinden van onvindbare palen.
Hij is de laatste jaren met een selecte club bezig met het fotograferen van de grenspalen langs de Duits-Nederlandse grens. En dat zijn er veel: meer dan 1000. Zelf had hij er al grote delen van gedaan en onlangs had hij deze reeks compleet: bij grenspaal 524. Een fotohulde waard door een van zijn companen.

 

Lezing over ‘den ijzeren draad’

Het komt niet vaak voor dat we professor Alex Vanneste kunnen beluisteren over zijn grote passie:de elektrische versperring tussen Nederland en Belgie tijdens WO I. Vanneste is een begenadigd causeur en hij komt op zondag 28/4 om 13.30 in buurthuis snoopy in Wachtebeke-Overslag zijn verhaal doen tot 16.30. Het kost maar 2 euro. Inlichtingen bij John van Eck (email) Continue reading

Frans en zijn troetelpalen

Frans Meeus woont in Putte, is begeesterd van grenspalen en heeft ‘in zijn achtertuin’ een bijzondere reeks tussenpalen geadopteerd. Het gaat om 26 palen die in 1887 geplaatst werden om de grens tussen gp258 en gp259 zichtbaar te houden op een strook oprukkende zandduin.
Onlangs deed hij – samen met Aafko Tuin – een lente-opknapbeurt.  Bekijk zijn informatieve fotoreeks op deze webpagina