Grenspaal 184 herplaatst


Op 24 november 2005 is de gestolen gp184 herplaatst op zijn oude plek onder Valkenswaard. Dit is een fotoverslag van deze gebeurtenis.

Een koude grijze winterdag. Een gure wind over het grensoverschrijdende natuurgebied Hageven-Plateaux. Decor van een bijzondere gp-gebeurtenis.
De herplaatsing was goed georganiseerd. Vanuit het Belgische Neerpelt en het Nederlandse Borkel waren om 10 uur twee groepen wandelaars vertrokken langs een oud smokkelpad. Tegen 11 uur arriveerden ze op de bestemming waar de warme snert klaarstond.
Het was ook een officieuze grenspaal-landdag: vele bekenden uit de grenspalenwereld waren aanwezig en dat was erg gezellig.
Zie voor het officiŽle proces-verbaal dit Pdf-bestand: gp184-herplaatst-procesverbaal.pdf

De feiten
Ghis Palmans, vrijwilliger bij het natuurreservaat Hageven, ontdekte op 18 augustus 's avonds de verdwijning. Hij was verbijsterd en verwittigde meteen de politiediensten. "Maar op de standaardformulieren voor de aangifte van een diefstal staat geen grenspaal tussen de keuzemogelijkheden". Gevolg: opschudding in de grenspalen-scene en de plaatselijke politiek is verontwaardigd. Dan volgt er stilte.
Op 10-09-2005 werd hij echter teruggevonden. De grenspaal werd 's nachts op een pallet gedeponeerd voor het hekken van machinefabriek Hufema in Maarheeze. Hij was verpakt in groen plastic en daar klaarblijkelijk met een vorklift neergelegd.
Herplaatsing van de grenspaal - zoals door de wet is voorgeschreven - kan echter pas gebeuren in aanwezigheid van de leden van de twee respectievelijke grenspalencommissies en de burgemeesters van Neerpelt en Valkenswaard. Op 24 november was het zover.

De herplaatsing


De grenspaal stond klaar op een vrachtwagen. De media - breed vertegenwoordigd - zwermden al rond.


En dit was het gat waar de grenspaal in verankerd moest worden, precies op de plek waar hij eerst stond en zo te zien met gebruikmaking van de eerder omgewoelde bakstenen fundering. We hadden niet de indruk dat de grenspaal hier veel veiliger in zou staan.


Diverse hoogwaardigheidsbekleders werden bestookt door de journalisten. Hier zien we Ludo Callens van de Belgische grenscommissie die verlegen lijkt onder deze ongewone belangstelling.


En dan begint het spektakel: onder flinke dieselwalmen wordt het gevaarte opgetakeld en door brekende takken heen naar de standplaats neergelaten.


Hier kwamen de burgemeesters in actie om gp184 naar zijn hopelijke laatste rustplaats te begeleiden. Links zien we burgemeester Drieskens van Neerpelt, recht burgemeester Haas van Valkenswaard. De laatste viel op met zijn artistieke zwarte hoed die hij voor het echte handwerk maar even afgedaan heeft.
Het ging nog bijna fout want de wapens stonden eerst de verkeerde kant uit.


Natuurlijk stond onze grenspaal-nestor Co Bieze er met zijn neus boven op, hij wilde niets missen.


De top van de paal was al jaren verdwenen maar was opnieuw gegoten. Fijne burgemeestershanden proberen hem in het gat te duwen.


Maar dat lukte niet bepaald. Hij werd later dan ook weer meegenomen.


De klus is geklaard. De vinder van de paal - Mike Feyen - wordt nog eens bedankt. Deze had hem overigens net zo lief in zijn tuin gezet.


De feestvreugde steeg nog meer door de gratis verstrekking van jenever. Dat mag wat mij betreft een traditie worden bij zulke herplaatsingen.


Dan volgt nog de ondertekening van het proces-verbaal. Twee kleine gietijzeren replica's werden kadoo gedaan aan de burgemeesters.


Dat zat Piet Janssens - onze meest enthousiaste grenspaalman - niet lekker. Hij had er graag eentje willen toevoegen aan zijn verzameling maar deze paaltjes worden speciaal gegoten voor dit soort gelegenheden en zijn bedoeld voor de burgemeesters. Ze worden in dezelfde fabriek gegoten en de mal is eigendom van de grenspalencommissie. Men vroeg ons nog of we als grenspaalliefhebbers een officiŽle vereniging waren want dan hadden ze er wel eentje willen schenken voor ons clubgebouw. Had ik maar ja gezegd.


En na een half uur is iedereen weg. Overgebleven is de werkman die het gat opgevuld heeft met cement. Einde van een mooie en gezellige herplaatsing.

tumblr visitor stats